Collage Tumblr Themes
home ask me archive Themes Facebook Twitter Blogger
Iris Delisha tengah catwalk dekat SM Sains Muzaffar Syah sementara tunggu Along n akak hantar brg :D

Jun 10, 2013 | Iris Delisha tengah catwalk dekat SM Sains Muzaffar Syah sementara tunggu Along n akak hantar brg :D by Adlina1904 on Keek.com

A means of Self Purification

thespiritualseeker:

The 4 conditions of Taubah (repentance) can easily be remembered through PRAN.
P: Past sins - Repent for all the sins of the past.
R: Remorse - Feel ashamed of yourself
A: Allah’s sake - Taubah must be for gaining Allah’s pleasure, not for worldly reasons
N: Never do it again - Ensure a firm intention to never commit the sin again.

May Allah enable us to repent sincerely and give us the ability to refrain from sinning again.

→ The Religion of Islam: Signs of a Pure & Healthy Heart - Ibn Qayyim

islam2011:

  1. One considers himself as belonging to the next world and not this world. He is a stranger in this world anxious to reach his abode in the Hereafter.

  2. One continues to be upset with himself any time he commits a sin until he finally and completely repents to Allah.

  3. One is more upset and…

siapa tak pernah jadi jahat? we all fall short sometime. dan kalau nak cakap tentang baik, what is your definition for that? post pasal islamik kat FB, tapi tak solat, tak baik jugak. jaga solat, tapi mulut mengumpat orang, sebar fitnah, menipu, tak baik jugak. pakai tudung labuh, tapi tak jaga hati, dating berdua pegang tangan, masih tak baik jugak. bagi sedekah ribu-ribu, puasa sunat setiap isnin khamis, tapi baju tak tutup aurat, pun tak baik jugak. siapa yang layak menilai sesiapa kat muka bumi ni? none. dan definition of baik was only mean by one thing ; beriman kepada Allah. patuh pada setiap perintah-Nya dan tinggalkan segala apa yang dilarang-Nya. yeah, none of us adalah manusia yang tak berdosa. tapi itu tak bermakna kita tak boleh buat baik, tak bermakna kita kena terus buat jahat, tak bermakna kita boleh kutuk orang yang nak berubah jadi baik, or kutuk orang yang jahat sekalipun. no we can’t do that. kalau tak boleh cakap benda baik, at least diam. kalau tak dapat nak bantu orang berubah jadi baik, please jangan tarik orang supaya buat benda jahat.

ya we all fall short sometime. but that doesn’t mean kita selamanya berdosa. rahmat Allah tu luas. cari jalan pulang ; balik pada Quran dan Sunnah. jaga solat. jaga hati. jaga hubungan dengan Tuhan. niat yang baik-baik untuk diri sendiri. doakan kebaikan orang. jangan prasangka. i am not good either. tapi tak salah kan nak berubah? :) every second is the chance to change. don’t waste it people. be good to Allah, inshaAllah DIA akan baikkan kita.

– (via sederhanaindah)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 older »